Monday, November 16, 2009

Ο Καθρέφτης μας. Καλημέρα !


Η φώτο σκαναρισμένη από την εφημερίδα "Πολίτης".


Μια σύντομη περιγραφή για όσους δεν ζουν στη Νήσο των Αγίων. Πετροπόλεμος και συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ οπαδών δύο –πολιτικά χρωματισμένων –ποδοσφαιρικών σωματείων (ΑΠΟΕΛ και ΟΜΟΝΟΙΑ) στο σημείο όπου ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού γειτνιάζει με το γήπεδο futsal
«Nuevo Campo».
Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ βρίσκονταν σε οχήματα που κατευθύνονταν προς ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους εκτός Λευκωσίας … ενώ οι οπαδοί της Ομόνοιας βρίσκονταν στο γήπεδο futsal για να παρακολουθήσουν αγώνα ποδοσφαιρικού τουρνουά που το σωματείο τους διοργανώνει.

Αποτέλεσμα ήταν ο ελαφρύτερος τραυματισμός διαφόρων «οπαδών» και ενός αστυνομικού αλλά και ο σοβαρότερος τραυματισμός οπαδού του ΑΠΟΕΛ που τώρα χαροπαλεύει διασωληνωμένος σε κάποια εντατική.

Αυτόπτες «μάρτυρες» που πρόσκεινται στην μια ή την άλλη πλευρά ρίχνουν το φταίξιμο στους «αντιπάλους» σε ότι αφορά το ποιος ξεκίνησε τους πετροβολισμούς. Άλλοι δε αναφέρουν ότι δεύτερη επίθεση στον σοβαρά τραυματία έγινε σε παρακείμενο χώρο αφού τον μετέφεραν άλλα άτομα εκεί για να τον παραλάβει ασθενοφόρο. Ελάχιστη σημασία έχει.

Ας δεχτούμε ότι οι οπαδοί της ομάδας στο συγκεκριμένο γήπεδο είχαν στήσει ενέδρα στους διερχομένους οδηγούς της «αντίπαλης παράταξης». Θα θεωρούσα λογικό η πρώτη έγνοια των πετροβολημένων να είναι η ασφάλεια των ιδίων, των συνεπιβατών τους αλλά και των οχημάτων τους. Εφόσον τα εξασφάλιζαν αυτά, με το να απομακρυνθούν και να παρκάρουν μακριά τα οχήματα τους, θα μπορούσαν να συλλέξουν στοιχεία και μαρτυρίες με τη χρήση φωτογραφιών / βιντεογράφησης από τα κινητά τους τηλέφωνα και από μια σχετικά ασφαλή απόσταση. Όταν θα κατέφθαναν τα όργανα της τάξεως, θα μπορούσαν να προσφέρουν ότι υλικό μάζεψαν για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ενόχων. Έτσι;

Από την ιστοσελίδα
 • APOELNEWS
 • λαμβάνουμε την εξής εκδοχή για το ττι επακολούθησε:

  «…Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κατέβηκαν από τα λεωφορεία και ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να επεκταθούν…»

  Όσοι γνωρίζουν τη συνήθη –σε Κύπρο και Ελλάδα –πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χρειάζονται βέβαια καμιά «μαρτυρία τρίτου» από διαδικτύου για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Άλλωστε, οι εικόνες που τα ντόπια ΜΜΕ μας παρουσίασαν (δικές τους ή από «κάμερες ασφαλείας») δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακολούθησε σύρραξη… όχι με σκοπό την από πολίτη σύλληψη υπόπτων ή τη συλλογή στοιχείων … αλλά για σκοπούς αυτοδικίας, αντεκδίκησης και… συλλογή «πόντων» για τους πάσης φύσεως νταήδες εκατέρωθεν.

  Ακόμη και αν τα πράγματα συνέβησαν αντίστροφα, δλδ. εάν πρώτοι οι οδηγοί-οπαδοί κατέβηκαν στο συγκεκριμένο γήπεδο για να χτυπήσουν... η δικαιολογία της αυτοάμυνας ΔΕΝ αρκεί για να εξηγήσει τις εικόνες που είδαμε. Φροντίζεις για την ασφάλεια γυναικόπαιδων και απομακρύνεσαι ή ταμπουρώνεσαι, δεν κυνηγάς «τον εχθρό για να τον διώξεις από τα πάτρια εδάφη» σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Η τακτική επιδίωξης της σύγκρουσης που και οι δύο αντιμαχόμενοι επέδειξαν μου θυμίζει την εικόνα που συχνά βλέπουμε σε πορείες-ταραχές στην Ελλάδα. Μιλώ για την εικόνα οργάνων της τάξεως που δέχονται πετροβολισμό και ακολούθως… αρπάζουν πέτρες από το έδαφος και μετά τις πετάνε πίσω στους διαδηλωτές.
  Για να μην τους λείψουν τα πυρομαχικά άραγε; Για να μην τελειώσει το παιχνίδι;

  (Το πιο γελοίο της υπόθεσης στην Ελλάδα είναι που το φταίξιμο για τέτοιες συμπεριφορές το εισπράττει η Αριστερά. Γιατί ρε; Από πού ήρθαν τα παιδιά που πετάνε τις πέτρες και τις μολότοφ ή που αμολάνε «χύτρες ταχύτητος» ή που ραντίζουν όργανα με σφαίρες; Από κανένα στρατόπεδο εκπαιδεύσεως στην Σοβιετική Ένωση ή στην Κούβα; Σε άλλη κοινωνία μεγάλωσαν; Από πού μαθαίνουν συμπεριφορές τύπου «εγώ θα νικήσω, εγώ θα επιβληθώ»; Αστόπαιδα του κερατά δεν γίναμε όλοι μας; Δεν βομβαρδιζόμαστε όλοι καθημερινώς από την αδιάκοπη, δυτικότροπη ναι, καπιταλιστική –πλέον –ναι, προπαγάνδα της Νίκης και της Επιβολής; Ο κάθε Ταραντίνο είναι με σοσιαλιστικές ταινίες που φλομώνει τα μυαλά μας; Οι διαφημίσεις και τα βίντεο-κλιπ που υπερβάλλουν την ανθρώπινη ανάγκη για καταξίωση, είναι τον Μαρξ που μας πλασάρουν;

  Αν σε κάτι φταίει η σύγχρονη Αριστερά είναι κυρίως γιατί απέτυχε να παρουσιάσει εναλλακτικά παραδείγματα συμπεριφοράς που να υπερβαίνουν την «αγωνία της Νίκης και της Επιβολής», που έγινε συμμέτοχη στο μηχανισμό παραγωγής «ηρώων», που υιοθέτησε και καλλιέργησε ακόμη μια «
  • Λύσσα» στο όνομα του αδικημένου λαού … όμοια στα συμπεράσματα της για το τι θεωρείται θεμιτό με αυτά που λίγο αργότερα οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν ως θεμελιώδη αρχή της εξωτερικής τους πολιτικής: He who is Morally Right will Win. He who will Win will be Morally Right.)

  Θα ακολουθήσουν βεβαίως ανακοινώσεις καταδίκης της όποιας βίας, εξαγγελίες για νέα μέτρα, κλπ. Όλοι, μα όλοι θα μας πουν πως «αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν».

  Αγγούρκα του Ππίγκου !

  Η ανάγκη για «επιβολή στον αντίπαλο» και για «πόντους» είναι κάτι που εμείς –οι ίδιοι οι «διαμαρτυρόμενοι» –διδάσκουμε και εκτρέφουμε. Είναι μέρος της ανατολιτικο-δυτικής νοοτροπίας μας. Τους δε πόντους οι αντιμαχόμενοι δεν θα τους εξαργυρώσουν σε κάποια τοπική υπεραγορά αλλά στην μετέπειτα πορεία τους ΜΕΣΑ στην κοινωνία «μας». Έτσι γινόταν τη δεκαετία του 80 που μεγάλωνα, έτσι γίνεται ακόμη. Αυτά τα «πρωτοπαλίκαρα» θα γίνουν οι ίδιοι αστυνομικοί ή αξιωματούχοι των οργανωμένων οπαδών, θα γίνουν σεκιουριτάδες σε νυχτερινά μαγαζιά ή στρατιώτες / καπεταναίοι του οργανωμένου εγκλήματος.

  Στο μικρόκοσμο των κύκλων τους, το συνεχές μάζεμα πόντων γίνεται πια αναγκαίο για την όποια ανέλιξη. Είτε μιλάμε για «οργανωμένους οπαδούς», είτε για «σέχτες», είτε για τον υπόκοσμο είτε… δυστυχώς … και όταν αργότερα θα συμμετέχουν στις όποιες κοινωνικές δομές υπάρχουν.

  Ουσιαστικά γίνεται ότι συμβαίνει και στις διάφορες συρράξεις εντός ή πέριξ των χώρων νυχτερινής διασκέδασης. Ένας καυγάς, ακόμη και αν άρχισε τυχαία… ουδέποτε τελειώνει χωρίς «κάποιοι» να εισπράξουν κάποιο κέρδος από αυτόν. Μπορεί να είναι «αυτός που θα δείρει πολλούς», μπορεί να είναι η ασφάλεια του μαγαζιού που θα επιβεβαιώσει την επάρκεια της και το ρόλο της σαν «αστυνομία στη θέση της αστυνομίας» αφού καταφέρει να επιβάλει τάξην και ασφάλειαν με την εμφάνιση της και μόνο.

  Τα «παλικάρια» όμως απαραιτήτως θα εισπράξουν οφέλη. Μπορεί να υπάρξει –σαν ατύχημα –πάταξη από τον Νόμο, εμείς οι υπόλοιποι όμως θα φροντίσουμε για την ανταμοιβή. Στην παρέα τους, στα γήπεδα, στα μαγαζιά που κυκλοφορούν, ακόμη και στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία … όπου βρίσκονται γνώστες και φίλοι του θεάματος … θα «έχουν να παίρνουν». «Ο Τάδε εν γερός» ... «εν καταλάβει τίποτε, λαλεί το η ψυχή του» ... «μα ξέρεις πόσους έδερεν τούτος;»…

  Τοιούτοι είμαστε,
  τούτο μας δείχνει λοιπόν και ο καθρέφτης μας.
  Καλημέρα.

  Labels: ,

  16 Comments:

  Anonymous Anonymous said...

  o kathreftis twn apothimenwn mas tha elega agrine. AN edikeoumastoun na perasoume tes apopsis mas tze tes thesis mas dia tis vias se touto to topo oxi nisos twn agiwn alla nisos twn agriwn itan na mastoun.Loipon tes 4 teleftees paragrafous tha mporouses na tes sinopsisis tze na onomastoun "to fenomeno tou agrinou" pou an den paliosi me ta alla agrina en na mini anerasto.


  o anagnostis me ton io twn greeklish

  16/11/09 11:50  
  Blogger MARINOS said...

  Απλά επίσης να θυμήσουμε πως όλα αυτά εγιναν χτες: μέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

  16/11/09 13:10  
  Blogger Νικόλας Κυριάκου said...

  Ξεφτιλα...τα ειπες ολα.

  16/11/09 13:22  
  Blogger Δρακουλίνα said...

  Σαφώς και είμαστε αποδέκτες ενός τεράστιου κύμματος προπαγάνδας είτε αυτό πρόκειται για καλά καμουφλαρισμένα subliminal messages είτε για απροκάλυπτα ωμή πλύση εγκεφάλου.
  The tricky part then is I guess to try to control the mechanism of our thought and thus our actions.

  16/11/09 15:21  
  Blogger the Idiot Mouflon said...

  @Δρακουλίνα
  Ο μηχανισμός που βασικά πρέπει να ελέγχουμε είναι αυτός της (αυτο)επιβράβευσης διότι τους άλλους μηχανισμούς παραγωγής γνωσιακών σχημάτων μας τους φλομώνουν με το πες-πες-πέστροφες (copyright Πανούσης).

  Ουσιαστικά ο μηχανισμός είναι μέσα στη φύση μας. Η αστική κοινωνία (με την Αγορά και τις ανάγκες αυτής) είναι που αυξάνουν ένταση και ρυθμούς... κάνοντας αυτή τη φύση να (ξανα)γίνεται δολοφονική.

  Εκεί ακριβώς που η σύσταση κοινωνικών συνόλων θα έπρεπε να μας οδηγήσει στην ηρεμία... η ανάγκη των κρατούντων για δική τους Επιβολή και για διατήρηση της κατάστασης που τους βολεύει ... δημιουργεί και την ανάγκη τους να μας έχουν "στη πρίζα".

  Αν ηρεμούσαμε θα ζούσαμε. Πρέπει όμως να μας πνίγει η Αγωνία της Επιβολής γιατί έτσι είμαστε "παραγωγικοί", ευκολόπιστοι, εύκολοι στη μεταχείριση, καλοί καταναλωτές πάσης φύσεως υλικών και πνευματικών "αγαθών".

  Γκεγκε;

  @Νικόλας
  Εγώ; Περαστικός είμαι...

  @Μαρίνος
  Μην το πάρεις εκεί. Θα πρέπει να σκεφτείς μετά τι μπορεί να γινόταν αν είχαμε ΤΚ ομάδες στο πρωτάθλημα. Αυτογκόλ, ε;

  @Γκριγκλισh Virus
  Μα αυτό ακριβώς δεν λένε σε κάθε διαφήμιση; "Γίνε νάμπερ ουάν, προσπέρασε τους".

  16/11/09 17:56  
  Blogger kyriakos said...

  εγώ σου λέω φίλε ότι και ΤΚ ομάδες να είχαμε πάλε μεταξύ μας θα τσακκονόμασταν..


  ωραία τραγούθκια by the way..

  16/11/09 18:45  
  Blogger the Idiot Mouflon said...

  Πρόσμειξη των:

  "Inside" - That Petrol Emotion (Album: Babble)

  "Chemistry" - U.N.K.L.E. (Album: War Stories)

  16/11/09 18:56  
  Blogger Δρακουλίνα said...

  ενιξερω αν το εδιάβασες καθόλου αλλά εθύμησες μου πολλά το βιβλίο του Ράουτερ "Η κατασκευή υπηκόων" έτσι όπως τα είπες

  16/11/09 19:51  
  Anonymous Anonymous said...

  2 ΜΕΤΡΑ Κ 2 ΣΤΑΘΜΑ

  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΕΛ - ΑΕΚ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΑΝΕ 5 ΣΥΛΙΨΕΙΣ

  ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΟΥΝ????

  17/11/09 15:29  
  Anonymous Anonymous said...

  ΑΜΑ ΤΙΜΟΡΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ
  Χ Α Ρ Τ Ο Π Ο Λ Α Ι Ο Μ Ο
  ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

  ΚΑΙ ΓΙΑ
  Χ Α Ρ Τ Ι Ν Ο Κ Ο Υ Τ Ι
  ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

  ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΗΣΟΔΙΑ

  ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΛΕΙΝΟΥ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ

  ΤΟΤΕ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

  17/11/09 15:33  
  Anonymous Anonymous said...

  ΦΤΕΝΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ
  ΚΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ

  ΠΟΥ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ

  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ

  (ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΥΡΙΟΙ/ΕΣ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΩ ΤΗΝ ΑΕΛ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

  ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΟΡΕΙ ΧΑΗΡΙ!!)

  17/11/09 15:36  
  Blogger rose said...

  "η καθε δημοκρατία έχει τη βια που της αξίζει"

  20/11/09 14:25  
  Blogger rose said...

  ειδατε άριστη εφαρμογη της δημοσιογραφικη δεοντολογίας!
  - ουτε ενα συμφωνο δεν ακούστηκε απο το ονοματακι του ατόμου που έστειλε στην εντατικη τον "φιλαθλο"

  20/11/09 16:42  
  Anonymous βουκώλος said...

  αγρινο, μήπως-μήπως λέω θα μπορούσαμε να βάλουμε αυτό σου το κείμενο για τα επεισόδια-επειδή εν πολλά διεξοδικό- σε ένα περιοδικό που βγάζουμε και κυκλοφορεί μέσα στο πανεπιστήμιο κυρίως; το κείμενο και η πηγή ενα μπει βέβαια, ασπρόμαυρο εν έχουμε λεφτά για έγχρωμο περιοδικό.
  αν δεν σ'αρέσκει η ιδέα εν κατανοητό!

  20/11/09 20:00  
  Blogger the Idiot Mouflon said...

  Sorry για τις καθυστερημένες απαντήσεις αλλά έτυχαν τρεχάματα. Πάμε λοιπόν:

  @Βουκωλος
  Υπάρχει αλήθεια λόγος; Στείλτε καμιά ηλεκτρονική διεύθυνση.

  @Rose
  Μόνο φωνήεντα!

  @Ανώνυμος ΑΕΛίστας
  Στην ουσία όλοι συνεισφέρουμε σε αυτό το σύστημα. Ειδικά άμα χρησιμοποιούμε την αντι-βία (την αντίδραση αντί την αντίιθετη δράση).

  Από τη μια είναι θετικό πως οι όσες δυνάμεις προωθούν τον φανατισμό έχουν απήχηση μόνο στις συγκεκριμένες ομάδες των ήδη φανατισμένων.

  Από την άλλη... μπορεί οι υπόλοιποι να τους έχουν χεσμένους αλλά ... η αδιαφορία είναι μπούμερανγκ που τελικά θα γυρίσει σε εμάς.

  @Δρακουλίνα
  Δεν τον γνωρίζω, θα τον ψάξω.

  23/11/09 08:58  
  Blogger politispittas said...

  Δεν έμεινε και τίποτα να προσθέσει κάποιος. Αργά την είδα την ανάρτηση, διανθισμένη με τ ακούσματα του Τζιμάκου.

  Όπως το λες στο τέλος, ακριβώς:

  Τοιούτοι είμαστε,
  τούτο μας δείχνει λοιπόν και ο καθρέφτης μας.

  27/11/09 20:49  

  Post a Comment

  Links to this post:

  Create a Link

  << Home