Friday, September 23, 2011

Karagkiozlik Alan.

Μέγας τηλεοπτικός σαματάς ετοιμάζεται από εχθρούς και φίλους τους Δημήτρη μου, Δημήτρη μου δια την –ενώπιον Γενικής Συνελεύσεως ΟΗΕ –δήλωση περί υδρογονανθράκων και ΤΚ.

[ Ως άλλος Μέσσι, προσπερνώ με αέρινη ντρίπλα το ότι όλοι συζητούν για το ποιος δικαιούται τα πετρέλαια /αέρια αλλά κανένας πολιτικός δεν βάζει στο τραπέζι το πιο ουσιαστικό ζήτημα: πως πετυχαίνουμε την απεξάρτηση των μαζών από τέτοιες πηγές ενέργειας. ]

Χαρακτηριστικά, ο τρισμέγιστος Φωστήρας Φωτίου του ΔΗΚΟ εκφράζει «ιδιαίτερο προβληματισμό» (
• εδώ, πηγή kathimerini.com) δια τις δηλώσεις του Δημητρώφ, αποσπάσματα των οποίων μπορείτε να βρείτε στου Στροβολιώτη (• εδώ).

Κύριοι, τοιούτες δηλώσεις και αντιδηλώσεις φυτρώνουν σε οικόπεδα αερίων και καλά κάνετε… αντί να ασχολείστε με τη χλωρίδα στο Karagkiozlik Alan του εγκεφάλου μας … να κάνετε οτιδήποτε άλλο. Άνοιξε στη Λευκωσία το September-beer-fest (Τάφρος Constanza). Μπιρίτσα μες τη βροχούλα, lovely!

Διότι όταν ο οποιοσδήποτε λέει «οι ΕΚ / ΤΚ θα επωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», εμείς θα πρέπει να αναρωτιόμαστε δια την πιθανή φύση αυτών των ωφελημάτων. N’est-ce pas?

Πρώτον, δεν γνωρίζουμε την ακριβή φύση των συμφωνιών που κάναμε ή θα κάνουμε με τις διάφορες πετρελαιο-αεριο-εταιρείες που διαφεντεύουν την αγορά ενέργειας. Καθότι το Κράτος μας αδυνατεί να συντηρήσει έστω μια βιομηχανία κομποστών, η όποια εκμετάλλευση κοιτασμάτων καθιστά αναγκαία την ανάμιξη τοιούτων εταιρειών. Το δε είδος συμφωνιών που κάναμε / θα κάνουμε καθορίζει 1) τα όποια ποσά θα πάρουμε, ΑΝ θα πάρουμε και 2) τον χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου θα τα πάρουμε.

Υπόψη σας, υπάρχουν και ορισμένου τύπου συμφωνίες που προνοούν για απόσβεση των όποιων εξόδων έχει η εταιρεία για να πετύχει την εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία των κοιτασμάτων ΠΡΟΤΟΥ αυτή αρχίζει να αποδίδει το όποιο μέρισμα από τα κέρδη στο συμβαλλόμενο Κράτος. Οπόταν, ο χρονικός ορίζοντας μπορεί να είναι μεγέθους 20, 30, 50 ή και… τρεχαγύρευε χρόνων!


Ας υποθέσουμε όμως ότι –είτε λόγω καλύτερης συμφωνίας, είτε επειδή οι εταιρείες αυτές σκέφτονται πρωτίστως το καλό του Κυπραίου –ο χρονικός αυτός ορίζοντας δεν ξεπερνά τα 10 έως 20 χρόνια. We all need to believe in Santa.


Δεύτερον, ποια μορφή περιμένουμε να έχουν αυτά τα οφέλη; Μήπως θα διανέμουν ταγκούθκια με αέριο; Μήπως το Κράτος… αμέσως μόλις μπαίνουν τα λεφτά στο λογαριασμό του … θα εκδίδει παχυλές επιταγές για το κάθε ένα μας; Όχι βέβαια.


Επομένως, τα όποια ωφελήματα –πέραν από την παροχή υπηρεσιών στις εταιρείες και την ελπίδα να αγοράζουμε ελαφρώς πιο φτηνά –θα προκύψουν από την ενίσχυση των Κρατικών ταμείων, με πιθανά συνεπακόλουθα την ενίσχυση των ημικρατικών οργανισμών και του τομέα της Δημόσια Υγείας με αντιμετώπιση του κόστους που συνεπάγονται και πιθανή διατήρηση χαμηλών τιμών στα όσα προσφέρουν, την διάσωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, την αύξηση επιδομάτων στις ευπαθείς ομάδες και σε όποιους άλλους δικαιούχους… άιντε και την αύξηση των επιδοτήσεων για σκοπούς ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας.

Διαχρονική θέση μας –ως «πραγματικοί διαχειριστές της Κυπριακής Δημοκρατίας» –ήταν πως από όλα αυτά οι ΤΚ πάντα μπορούσαν και μπορούν να επωφεληθούν. Η τουρκική κατοχή είναι που δεν τους αφήνει. Ο Δημητρώφ μπορεί να το «ξέχασε» αυτό για χάρη των πολιτικών ελιγμών ενόψει των τερτιπιών της Τουρκίας. Όταν όμως κάποιοι ΤΚ όντως ζητούν και παίρνουν τέτοια δικαιώματα… αυτοί που πρώτοι φωνασκούν είναι όσοι σήμερα θεωρούν ως «ανησυχητική» τη δήλωση του.


Αυτοί που «ανησυχούν» αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος… καλά θα κάνουν να μας εξηγήσουν.

Σε περίπτωση μη-λύσης … δεν είναι αυτονόητο … με βάση τη διαχρονική μας θέση … ότι οι ΤΚ θα μπορούν να επωφεληθούν; Δεν ήταν πάντα αυτονόητο ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο πολίτη της κατακαημένης Νήσου των Αγίων; Ή μήπως όχι;

Οπόταν, γιατί να μπουν τα (ανύπαρκτα ακόμη, λέω εγώ) χρήματα σε κάποια ειδικά ταμεία; Εκτός και αν μη-λύση θα σημαίνει και εγκατάλειψη της προαναφερθείσας θέσης.

Στη περίπτωση ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ λύσης (αφού ακόμη τέτοια λύση λέμε στους ξένους πως επιδιώκουμε), μοναδική περίπτωση που δικαιολογεί την σύσταση ειδικών ταμείων, εάν ο χρονικός ορίζοντας συγκομιδήςαέρινων ωφελημάτων συμπίπτει με έναν κοντινό χρονικό ορίζοντα εξεύρεσης λύσηςτότε και ή ίδια η λύση μπορεί να εμπεριέχει διακανονισμούς για το ποιο θα είναι το «μερίδιο» του ΤΚ μέρους της Ομοσπονδίας … και ποιος ο τρόπος διαχείρισης του.
Εάν δε ο χρονικός ορίζοντας συγκομιδής ωφελημάτων ξεπερνά τα 10 και φτάνει τα 20, τα 30, τα 50 χρόνια… μπορώ να υποθέσω ότι… οι άνωθεν διακανονισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν ... και να συμπεριληφθούν στη όποια λύση και για αυτό χρειάζονται ειδικά ταμεία; Ή μήπως αυτός είναι και ο χρονικός ορίζοντας επίτευξης λύσης;


Σε τέτοια περίπτωση…
τον τίτλο της ανάρτησης μου
θα πρέπει να τον αλλάξω σε…

Pislik Alan !

Labels: ,

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ναι! Οι εταιρείες σίγουρα σκέφτονται πρώτα το καλό των κυπραίων!

Πάντως νομίζω συμφωνούμε. (*Νομίζω*, είπα!)
Θα χάσω την μπυρογιορτή!

23/9/11 23:26  
Blogger Woofis said...

Πριτς! 10 χρόνια;
10 μήνες φίλε, 10 μήνες. Αφού τζιαι το μίνιμουμ πρόγραμμα εν επαληθεύτηκεν.

24/9/11 08:22  
Blogger the Idiot Mouflon said...

the Makarios Syndrome: Beyond 2012

3/10/11 15:00  

Post a Comment

<< Home