Tuesday, February 06, 2007

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ UFO...

....................................…ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ !!!

(Λοιπόν, λύνω την αγρινο-ουρά -τα μαλλιά ντε -και πάμε…όσοι δεν γουστάρουν κιθαριστική μουσική ας κλείσουν το ποντκαστ, προηγείται συνέντευξη των John Lydon -a.k.a. Johnny Rotten -και Keith Levene ως Public Image Ltd. στο "Tomorrow" το 1980...)

Με αφορμή ένα παλιό σεντόνι του Αντώνυμου Μπάσου (link) («είχε τα ρούχα του» εκείνες τις μέρες).


Μουρμούριζε ο φιλόμουσος -δηλαδή, του αρέσουν οι μούσες ή τα μούσια ή κάτι τέτοιο -και άρχισε το κεφαλάκι μου να φτιάχνει εικόνες. Εικόνες καταστάσεων όπου εφαρμόζονται εναλλακτικές –κυριολεκτικά –μέθοδοι χρήσης αλλά και λόγοι χρήσης ενός ή πολλών Ημερολογίων Διαδικτύου (Η-Δ, καμία συγγένεια με τον Ήτα-Βήτα).

Είναι τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτό το μαραφέτι.

Ξέρω, είναι πιο εύκολο να σχολιάζεις την επικαιρότητα (Ντύλαν, τραγούδα μου το «Serve Somebody» τώρα που άρχισε το χορευτικό προγρ… εεε… η προεκλογική περίοδος κ. καλλιτέχνη), να γκρινιάζεις για το «πήδημα» που ξεστόμισε ένας πολιτικός ή που διέπραξε κάποιος διαιτητής, να μυξοκλαίς επειδή σε παράτησε αυτός / αυτή και το μυστήριο μαζί, να ζωγραφίζεις ακόμα με λεκτικά πινέλα … γοητεύοντας περαστικούς που απλώς είδαν σκότος και μπήκαν. Το κάνω και εγώ.

Είναι όμως και τα άλλα…

Υποθέστε …μια παρέα –εδώ, στη Νήσο των Αγιών –από π.χ. 5 άτομα που παράγουν τέχνη αλλά δεν έχουν τα «κονέ» (Engl., connect-ion) με τις Αγίες Γκαλερί, τις πολιτιστικά ορμώμενες στήλες σε εφημερίδες & περιοδικά, το πορτοφόλι του βιομήχανου μπαμπά… o.K. ; Αντιληπτή η εικόνα;

Τι θα τους εμπόδιζε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, έτσι απλά… χωρίς αναλύσεις μάρκετινγκ και τακτικές αρπαχτής, σε ένα Η-Δ χωρίς προαγωγό και παρκόμετρο, έτσι απλά σαν σε βιτρίνα πεζοδρομίου μα χωρίς καρφιτσωμένες ετικέτες με τιμές. (Πωλήσεις μπορούν να κάνουν στα στούντιο τους). Ίσως με κάποια συνοδευτικά / συνυφασμένα σχόλια περί υλικών, περί σκέψεων και ειρμών, περί ανέμων και υδάτων… ίσως σκέτα-νέτα. Δεν είναι πια ούτε πολύ δύσκολο, ούτε πολύ ακριβό να παράξεις ψηφιακή φωτογραφία (των έργων σου) και να τα περάσεις στο ΠιΣι στο πι-και-φι με όποιου είδους Συσκευές Αποθήκευσης, Κάρτες Μνήμης, φορητές Τράπεζες Εικόνας κλπ.

Τέτοιες ομάδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν Διαδικτυακούς Δακτυλίους (σαν τα παλιά web-rings)… ή να εκφράζονται μέσω ενός κοινού μπλογκ (Η-Δ). Ακόμη πιο σημαντικό, εφόσον υπάρχει και θέμα δικαιωμάτων μέσα από τις «αναμεταδόσεις» ποντκαστ σε ότι αφορά τους μουσικούς των Δισκογραφικών Εταιρειών… θα μπορούσαν να ανεβάζουν στα ποντκαστ των Η-Δ τους –ψηφιακά και κατόπιν συνεννοήσεως –μουσική από ντόπιους, «ακυκλοφόρητους» μουσικούς . Υπάρχουν ΚΑΙ τέτοιοι αλλά υπάρχουν και ομάδες μουσικών με πειραματική διάθεση που θα μπορούσαν άνετα να φτιάξουν κομμάτια μουσικής κατάλληλα για να συνοδεύουν … ή να συνοδεύονται από… αντίστοιχα έργα τέχνης (Ζωγραφική, Γλυπτική, Φωτογραφία, Performance-artists, …give it a name ,son).

Με ένα σμπάρο, δύο …μπούφοι! Παρακάμπτεις Γκαλερί και Δισκογραφικές με μια κίνηση.

Αναλογιστείτε αργότερα μια παρουσίαση – έκθεση που μπορεί να γίνει σε ένα χώρο με 5-6 δωμάτια και απευθείας τροφοδότηση εικόνας και ήχου από ισάρθιμα ΠιΣι (αλλά με μεγάλη οθόνη & ηχεία άξια)… ίσως και με δείγματα από τα πραγματικά έργα όλων των εμπλεκομένων (μουσικών συμπεριλαμβανομένων). Με τη διαχείριση όλη δική τους.

Ένα βήμα παρακάτω, ένας κεντρικός Η-Δ «σταθμός» μπορεί να μεταδίδει μέσω ποντκαστ προηχογραφημένα προγράμματα 2-3 ωρών τη φορά (φτάνει να είναι ΕμΠι3 σωστής «ταχύτητας») με μουσική από τους «ακυκλοφόρητους», ανάγνωση κειμένων από συμμετέχοντα Η-Δ… και την ανάλογη οπτική παρουσίαση με links, αποσπάσματα κειμένων, κλπ.

Έξω και τα (ράδιο-φονικά) Μέσα.

(Αλήθεια, θυμάται κανείς το Σου-σου-σούπερ;)

Γίνονται όλα. Γίνονται και αλλού αλλά δεν τα κάνουμε εδώ στη Μακάρια Νήσο. Γίνονται όχι εντελώς ανέξοδα ή χωρίς κόπο. Αλλά γίνονται. Και πολλά άλλα μπορεί να κατεβάσει η κούτρα μας άμα της επιτρέπουμε να ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΕΙ. . Μέχρι τώρα είδαμε παραδείγματα επιτήδειων «μαρκετιστών» (πως λέμε κομμουνιστών) για το πώς μπορεί να αποκτήσει εξαρτήσεις ο χώρος των Η-Δ. Εμείς γιατί να μην του δώσουμε αντιστάσεις;

Labels: , ,

22 Comments:

Blogger sorry_girl said...

Φοβερές ιδέες αγρινό αλλά άντε πείσε εσύ "καλλιτέχνες" να εκθέσουν free την δουλειά τους.Κι αν ακόμα τους βρείς, θα σκοντάψεις οπωσδήποτε κάπου αλλού.
Θλιβερό, αλλά αληθινό πέρα για πέρα.
Εξαιρετική η μουσική σήμερα!
σμουτς και καρασμουτς!

6/2/07 09:46  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Ντάνκε ντίαρ σόρρυ... αλλά για το ρημάδι το καρκινάκι... τίποτα... ούτε μια λέξη ε;

Εντάξει, εντάξει... καταλαβαίνω... δίκαιο έχεις.

6/2/07 10:07  
Blogger sorry_girl said...

;;;;
(είναι πολλά για με μπέρδεψες!)

6/2/07 10:38  
Blogger Marlen said...

Κι όμως υπάρχουν τέτοιοι διαδικτυακοί χώροι καλλιτεχνικής συνεύρεσης, τουλάχιστον Ελληνικοί. Οι οποίοι ξεκινούν συνήθως από φοιτητές...μπλα μπλα πανεπιστήμιο χώρος διακίνησης ιδεών...μπλα μπλα σημείο αλληλεπίδρασης... μπλα μπλα εμείς δεν έχουμε τέτοιο πράμα ούτωσιάλλως.

6/2/07 15:04  
Blogger the Idiot Mouflon said...

μπλα μπλα... έτσι Verity;

6/2/07 15:41  
Blogger Marlen said...

Check out http://clubs.pathfinder.gr/flea_theatre

Δημιούργημα πρώην συμφοιτητών

6/2/07 16:23  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Αχά. Μου βγάζει "page cannot be displayed". Έλεγξε την ορθογραφία και πες μου.

Αλλά δεν βλέπω "εντώ στο Κύπρο" να γίνεται ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σοβαρό για να αξιοποιηθούν τα μπλογκς πέραν του προσωπικού νοητικού αυνανισμού μας, ε;

(Άντε ...και του ομαδικου)

6/2/07 16:36  
Blogger AnTonymous said...

Επίσης υπάρχει και αυτό:
www.musicwave.gr

6/2/07 16:40  
Blogger Marlen said...

Εν σωστό, απλά εν down τη δεδομένη στιγμή, επέστρεψε αργότερα.

Όσο για το δεύτερο σκέλος... και το ίδιο το λογίδριο για το θέμα μπορεί να καταλήξει νοητικός αυνανισμός. Γιατί δεν ξεκινάς κάτι να δείς την δυναμική του, εναλλακτικά;

6/2/07 16:50  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Ναι Αντώνυμε μου... αλλά εδώ τι κάνουμε; Είπα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που -εύκολα ή δύσκολα -γίνεται (με τον τρόπο που ΕΙΠΑ ΕΓΩ... βεβαίως, βεβαίως)

Δεν βλέπω όμως ΕΜΕΙΣ να γινόμαστε δημιουργικοί...

6/2/07 16:50  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Βεριτυ, το "ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΕΓΩ" απαντά σου; Έχεχεχεχε

Σοβαρά τώρα, εγώ δεν είμαι "καλλιτέχνης". Δεν ζωγραφίζω, δεν είμαι φωτογράφος, όργανα να παίζω -πέραν του γνωστού -δεν ξέρω... Γενικώς, είμαι τόσο ατάλαντος που θα μπορούσα νγ γίνω ατζέντης!!!

6/2/07 17:05  
Blogger Marlen said...

Και γώ επειδή "Είπες εσύ" λέω...

Δεν ζωγραφίζεις, δεν μουσικοσυνθέτεις, δεν φωτογράφεις, όμως γράφεις. Δεν γράφεις; ;)

The site is up

6/2/07 23:47  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Όχι Βέριτυ μου... αυτό που περιέγραψα αφορά πολύ περισσότερα από τις μανιοκαταθλιπτικές μου εξάρσεις. Much more...

7/2/07 14:28  
Blogger Marlen said...

Όλα πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου αγαπητέ

7/2/07 16:07  
Blogger Psychia said...

Προσυπογράφω την εξής ατάκα της Βέριτυ:

"Δεν ζωγραφίζεις, δεν μουσικοσυνθέτεις, δεν φωτογράφεις, όμως γράφεις."

Θα γίνει κι αυτό που λες. Είναι 'νέα' πράγματα αυτά στην Κύπρο. Θα τα μάθει ο κόσμος και κάποιοι θα τα αξιοποιήσουν (μέσα στην επόμενη δεκαετία - για να είμαι πάντα μέσα).

7/2/07 18:06  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Ναι, σε μια δεκαετία. Όταν ο Πρόεδρος κ. Λιλλήκας θα διορίσει τον Υιό του Πατρός Υπουργό Παιδείας…

Θαρρείς θα μείνει μισός εγκέφαλος ως τότε που δεν θα έχει μετατραπεί σε κρεμ-μπρουλέ;

7/2/07 19:29  
Blogger Marlen said...

We made it this far...

(μιλώ για την ανθρωπότητα)

8/2/07 00:59  
Blogger Aceras Anthropophorum said...

Αγρίνόν μήν ανυσηχείς, νομίζω ότι όσον πιό μαλάκισμένη εξουσίαν έχει τόσο η τέχνη έχει τσιανς να ευδοκιμήσει. Εμείς που είμαστιν λίον πιό μεγάλοι αντέξαμεν δκιό πενταετίες Κυπριανού τζαι θκιό Κληρίδην τζαι υπάρχουμεν ακόμα.

Προσυπογράφω τη της Ψυχίας. Όταν ο Βαμβακάρης τζαι ο Μπάτης εδιασκεδάζαν, οϋτε το εκάμναν για να γράψουν ιστορίαν, ούτε τζαι είχαν συνείδησην για το εδημιουργούσαν. Ήταν κάτι το νέον μπροστά στα δημοτικά που εδιασκεδάζαν τον κόσμον το πολλήν.

Διασκέδαζε τες πινελιές σου εσύ τζαι μέν έσεις ένοιαν για την τέχνην. Έτσι τζαι αλοιώς βλαστά τζει που δεν την ισπέρνουν.

Τυχαία το τελευταίον παραμύθιν που ανέβασα στο Η-Δ μου εν σχετικό με τον πίνακα σου. Σε προειδοποιώ όμως εν σεντόνιν καρκόλας διπλής.

8/2/07 01:56  
Anonymous Anonymous said...

...genika stin Kupro eimaste pisw,,,kai den ftanei mono auto,,,den psaxnomaste dld arkomaste sta dedomena pu exoume, efisixazoume k den ginete kamia prospa8eia sillogiki alla k atomiki gia enallaktika pragmata,,,tespa

8/2/07 07:50  
Blogger Mh Xeirotera said...

Distixos h diathesh mas gia nea pragmata ysterei kata poly ton dynatotiton pu yparxoun. Krima :)

9/2/07 06:29  
Blogger Stavros Katsaris said...

Συμφωνώ!
Οι ιδέες σου είναι καταπληκτικές.
Κάνουμε μια κουβέντα μερικοί φίλοι εδώ στον Πειραιά για να στήσουμε μια ομμάδα δρόμου.
Την δουλεύω καιρό τις περισσότερες φορές μόνος αλλά θα την κάνω πράξη οπωσδήποτε!

15/2/07 16:45  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Φχαριστώ... αν και δεν είναι ακριβώς "μου", συμβαίνουν εις τα εξωτερικά...

Εγώ απλώς το σκέφτομαι ...κάτι σαν "χώρο" παρά σαν "σελίδα" ή ίσως και σαν ραδιο-φονική εκπομπή στο ποντκαστ με άγγιγμα εικόνας...

Α, και καλή μας τύχη!

15/2/07 16:54  

Post a Comment

<< Home