Monday, January 17, 2011

Σύρμαν, παλλούτζια τζιαι μιαν μάτσαν !


Διαβάζω στον χθεσινό «Πολίτη» ένα άρθρο (Κυριακή, 16/01/2011, έτος 12ο, φύλλο 4255). Σελίδα 13, υπογράφεται από τον «Χρίστου Γεωργίου» [sic]. Υπέρτιτλος, «Το ΑΚΕΛ φορτσάρει ενόψει εκλογών». Τίτλος, «Αναζητούν αντίδοτο στην απογοήτευση και την αποχή».

Το άρθρο ουσιαστικά αναφέρεται στην ανησυχία του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές (Μάιος 2011). Παρουσιάζει σενάρια και ανησυχίες που το κυβερνών κόμμα εξετάζει. Κάτι η φθορά της εξουσίας, κάτι το «γώνιασμα» από την αντιπολίτευση, κάτι η οργανωτική χαλάρωση και η αδυναμία του ΑΚΕΛ να διαφοροποιηθεί από την Κυβέρνηση και να ασκήσει κριτική, κάτι το Κυπριακό…

Εγώ πάντως πιστεύω πως ετούτη τη φορά ΔΕΝ είναι η αποχή η μεγαλύτερη τους ανησυχία.

Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού γεννάν οι κότες.

Ακολουθούν τα νούμερα για τις προηγούμενες βουλευτικές… καθώς και για τις 2 προηγούμενες ευρωεκλογές:

• Βουλευτικές 2006.


• Ευρωεκλογές 2004.


• Ευρωεκλογές 2004 με εγγεγραμμένους.


• Ευρωεκλογές 2009.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές… τα δύο μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ)… είχαν ψηλά ποσοστά συσπείρωσης ανάμεσα σε αυτούς που προσήλθαν. Η αποχή δηλαδή μοιράστηκε σε όλο το πολιτικό φάσμα και ελάχιστα τους επηρέασε. Περισσότερη ζημιά… σε επίπεδο ποσοστών έπαθαν οι άλλοi… με μοναδική «κερδισμένη» την ΕΔΕΚ που απέφυγε το πατατράκ των προηγούμενων ευρωεκλογών λόγω πτώσης του ΕΥΡΩΚΟ (Για την Ευρώπη).

Έτσι προκύπτουν τα ψηλά ποσοστά των δύο μεγάλων… παρά τον μεγάλο αριθμό αποχής και την συγκριτική πτώση –σε ποσοστά επί των καθαρών αριθμών εγγεγραμμένων και όχι ποσοστά επί των εγκύρων. Το 04 στις ευρωεκλογές είχαμε αρκετή εισροή ψήφων προς το ΕΥΡΩΚΟ και αυτό φάνηκε κυρίως στα καθαρά νούμερα (και όχι τόσο στα ποσοστά) του ΔΗΣΥ. Παρομοίως, αν στις επόμενες βουλευτικές έχουμε μια εναλλακτική πρόταση … πρόταση που να απευθύνεται στους απογοητευμένους του ΑΚΕΛ … ακόμα και αν συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους από όσες χρειάζονται για να βγει έστω ένας βουλευτής… θα φανεί.

Με λίγα λόγια. Αν έχεις ένα «συνηθισμένο τοπίο»… έχεις και –πάνω κάτω –συνηθισμένο διαμοιρασμό των ψήφων. Ίσως αυτή τη φορά μέρος του εκλογικού σώματος να στραφεί προς ΕΔΕΚ ή ΕΥΡΩΚΟ ή… αλλά αυτοί συνήθως αντλούν από μια μερίδα του εκλογικού σώματος που ελάχιστα αφορά το ΑΚΕΛ. Θα πέσουν τα ποσοστά του; Μπορεί. Αλλά όχι δραματικά. Εκτός αν φύγγουν πολλοί προς τα άλλα κόμματα. Εξάλλου… για όσο μπορείς να παρουσιάζεις ποσοστά και όχι καθαρούς αριθμούς… (π.χ. τόσες χιλιάδες ψήφους)… το αποτέλεσμα μπορείς να το ωραιοποιήσεις όσο θέλεις.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές… ανησυχούσαν όντως για την αποχή… και έτσι… άνθρωποι που είναι «κεφάλια» στα μαθηματικά και τις στατιστικές… έβγαλαν τον σκασμό σε σχέση με τα αναμενόμενα ποσοστά αποχής! Είναι τραγικό να βλέπεις στις πάνελ των ΜΜΕ ανθρώπους που ξέρεις ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ για την αποχή αλλά έκαναν πως τάχατες βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Η ανησυχία των κυβερνώντων τώρα όμως είναι άλλη.

Προ ολίγων ημερών υπήρχε ένα μονοστηλάκι… πάλι στον «Πολίτη». Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, 2011, έτος 12ο, φύλλο 4252. Σελίδα τέταρτη. Κάτω αριστερά. Υπέρτιτλος: ΑΚΕΛ. Τίτλος: «Ψάχνεται για τις Νέες Δυνάμεις». Μιλά για επαφές με την «Πρωτοβουλία Ελευθέρων Πολιτών». Ο σκεπτόμενος αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί ότι τέτοιες επαφές με διάφορα κόμματα και κομματάκια… θα ακολουθήσουν.

Τουτέστιν…

Όσοι από σας… που όπως και εγώ … αποφασίσατε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές … να μην ρίξετε λευκό ή άκυρο… και σκοπεύατε να δώσετε ψήφο σε όποια ομάδα / πρωτοβουλία / κίνηση / κόμμα / κομματίδιο δεν ανήκει στο απορριπτικό μέτωπο…
με πρόθεση

να φανεί αυτό

το «έλλειμμα»

στο
ΑΚΕΛ


σόρρυ… αλλά μάλλον εχάσαμεν.

(Δες
εδώ και εδώ για τις θέσεις μου).

Το ΑΚΕΛ πρόκειται να απορροφήσει ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις που ενδεχομένως να του δημιουργούσαν τέτοιο πρόβλημα. Ελεύθερους Πολίτες, Σοσιαλιστικές Πρωτοβουλίες, Κεντροαριστερούς Δημοκράτες, Πρασινοκοινωνικούς κινηματίες της φιλοδοξίας, κλπ. Ξεχάστε τους. Θα τους μαζέψει το ΑΚΕΛ.

Σύρμα, παλούκια τζιαι μια μάτσα να στηθεί το περίφραγμα...

Εγώ ειλικρινά… είχα πρόθεση να δώσω ψήφο σε οποιοδήποτε τέτοιο σχήμα δεν μου μύριζε απορριπτισμό. Ακόμη και αν κατέβαιναν με τίτλο:

Κόμμα Υπέρ των Δικαιωμάτων του Περονόσπορου!

Δυστυχώς… τέτοια επιλογή μάλλον δεν θα υπάρξει.

Περαστικά μας.

Labels: ,

9 Comments:

Blogger Aceras Anthropophorum said...

Είχες στες προεδρικές. Ε; Τί έγινε;

17/1/11 10:47  
Blogger Aceras Anthropophorum said...

A!

Τζιαι για να φανεί η απόρριψη της πολιτικής του ΑΚΕΛ δεν χρειάζεται εναλλακτική λύση. Στες Ευρωεκλογές 2004 το ΑΚΕΛ έπιασεν 7% λλιόττερα που τες τελευταίες. Λιόττερορα τζιαι σε απόλυτους τζιαι σε σχετικούς.

Στες επόμενες προεδρικές για παράδειγμαν, εάν είναι προεδρικές διχοτομημένης Κύπρου, θα γοράσω εισητήριον που την πούγκαν μου τζιαι θα έρτω για να πάω να ψηφίσω επιδεικτικά λευκόν πααίννοντας κετευθείαν που το registration στην κάλπην.

Α!
Τζιαι γιατί εν οι προσινοκινωνικοί της φιλοδοξίας; Είδες πλάσμαν που νεκατώννεται σε κόμμαν που να μεν έχει έναν μίνιμουμ φιλοδοξίας; Εν κακό; Ακόμα τζιαι μπλόγκ να έχεις χρειάζεται έναν μίνιμουμ φιλοδοξίας για να έχεις κίνητρον να γράφεις.

17/1/11 10:56  
Blogger the Idiot Mouflon said...

@Ανθρωποφόρον

Είχε στον πρώτο γύρο των Προεδρικών και μου έδωσε έτσι την ευχαρίστηση να δώσω την ψήφο μου σε κάποιον που ήταν πιο κοντά στις θέσεις μου. Στο δεύτερο γύρο είπα... αντί ενός μεγάλου, ηχηορύ ΟΧΙ... πολλά μικρά και χαριτωμένα.

Τι εννοείς με το "Ε; Τι έγινε;"

Θεωρείς δηλαδή ότι η μη πιθανότητα εκλογής εν πιο σημαντική που το να νοιώθω ότι δεν έπιασεν πάνω μου ένας εκβισμός τύπου "ή ο τΑΣΣΟΣ ή εμείς και ας κάνουμε τα ίδια";

Εγώ πάντως αλλιώς αξιολογώ...

Μάλλον ποντάρεις στο επόμενο δίλημμα, "ή ο υποψήφιος της Δεξιάς ή ο δικός μας".


Κοίτα Παππού Aceras, όταν έγραφα τούτην την ανάρτηση απευθυνόμουν σε όσους σταμάτησαν να πιστεύουν το παραμύθι ότι το ΑΚΕΛ εν ο χώρος που εκφράζει τον πόθο για λύση και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Εσύ ακόμα πιστεύκεις το τούτο.

Οπόταν ...γιατί ενοχλείσαι;

Aceras, θα φωνάξετε για τον κίνδυνο του ρεβανσισμού, θα κλάψετε για την αναβίωση των ακραίων (με κλειστό το μάτι στα δεξιά σας όπως θα στέκεται δίπλα το συγκυβερνών ΔΗΚΟ), εσύ θα λαλείς για την προσφορά μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς, κλπ.

Καλά βρε αδερφέ μου... τζιαι αν δεν θέλει κάποιος να φάει τουτα τα κόνναρα; Να τον ταΐσουμεν με το ζόρι;

Εν δικαιούται δηλαδή να επιθυμεί να έχει μια τέτοιαν επιλογή διότι τούτο δεν βολεύκει εκείνους που εσύ ήδη αποφάσισες να υποστηρίξεις;

Ε, να καταργήσουμε τζιαι τις εκλογές καλό. Να κάμνουμεν διαδικτυακή δημοσκόπηση με μόνες επιλλογές τα καθιερωμένα Κώματα... τζιαι κανεί.

Γιατί δηλαδή να μεν φανεί το "έλλειμμα" με τον τρόπο που προτείνω εγώ; Εσύ θέλεις γενικά να μεν φανεί... αλλά όι να μας υποβάλεις τζιαι με ποιον τρόπο να φανεί αν θα φανεί... Αντροπή!
.
.
.
.
.

Α!

Το Αγγούρι του Ππίγκου εν πράσινον;

Α!

Τρων το τα πρόβατα οξά φοϊτσιάζει τα;

17/1/11 15:33  
Anonymous Anonymous said...

θανατος στα κομματα.κατω η δημοκρατια.κατω ο φασισμος.ζητω η λαοκρατια.

17/1/11 17:53  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Βρε "επαναστάτη", "αντιφασίστα", "bigot-bot"... μα εβάλαν σας ούλλους τζιαμέ στο ΕΛΑΜ... να μεν γράφετε με κεφαλαία για να μεν "ξεχωρίζεται";

Ωραίος ρε... καλή η Λαοκρατία σου... μόνο πρόσεχε... γιατί τζιαμέ που μαζεύκουνται τόσοι... μπορεί να προτείνει κανένας να κλείσουμε τζιαι τα φώτα τζιαι να κάμουμεν κανένα παρτούδι με ούζα....

17/1/11 17:58  
Anonymous rose said...

Ζητω ο περονόσπορος!

18/1/11 09:36  
Anonymous Verity said...

Επιλογή is overrated!

23/1/11 21:52  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Ω! Βέβαια!

Τι Μπαρτσελόνα, τι Ρεάλ;

Ή μήπως όχι;

24/1/11 04:00  
Blogger Pin said...

As long as there is σανός provided we will be fine in the sanatorium.

Παρά sanatorium θα προτιμήσω Barcelona όμως κι ας στερείται σανού (και sanity) και λοιπά κουτόχορτα: pinbcn.blogspot.com

26/1/11 15:47  

Post a Comment

<< Home