Tuesday, March 06, 2012

Tobacco Road


Πρόσφατα έγινε κάποιος ντόρος για την απόρριψη πρότασης νόμου με θέμα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα «στριφτά».

Ενώ • δεν προβλεπόταν στην ημερήσια διάταξη, κατατέθηκε από την κυβέρνηση • κατεπείγουσα πρόταση νόμου για αύξηση στη συγκεκριμένη φορολογία έτσι ώστε «να εξορθολογήσει μια στρέβλωση»… δεδομένου ότι ο φόρος στα «βιομηχανοποιημένα» τσιγάρα είναι πιο ψηλός. Αργότερα ειπώθηκε • και το λαοφιλές: «τα λεφτά προορίζονταν για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων».

Μάααααλιστα.
Θα προσπεράσω το ότι τέτοιοι φόροι αφαιρούν σημαντικότερο μερίδιο του εισοδήματος των χαμηλών στρωμάτων από ότι των ψηλών.

Ανάφτω το πρώτο.

Η πρόταση απορρίφθηκε… με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης –πλην Περδίκη –να την καταψηφίζουν και τους βουλευτές τους ΑΚΕΛ να κρατούν ουδέτερη στάση. Ακούστηκε πως ο λόγος ήταν «η προχειρότητα του νόμου», εγώ πιθανολογώ πως απλώς δεν ήθελαν να προσθέσουν κι’ άλλους φόρους την ίδια μέρα που ο ΦΠΑ ανέβαινε κατά 2%. Μπορούν να το κάνουν μετά.

Ούτως ή άλλως, θα έρθει η ώρα που θα μας πουν πως «πρέπει» • εκείνοι που διαχρονικά υποστήριζαν την ιδιωτικοποίηση όποιων καπνοβιομηχανιών βρίσκονται στα χέρια κρατών.
Παραμένουν όμως ορισμένα ερωτήματα που θα ήθελα … αγαπητέ μου αναγνώτσκι … να κάνεις στον εαυτό σου.


Για παράδειγμα, αφού το Κράτος κόπτεται δια την υγεία μας… και κάνει το παν «για να το κόψουμε το ρημάδι» … τι θα γίνει εάν οι διάφορες απαγορεύσεις και απαγορευτικές αυξήσεις πραγματικά πετύχουν μείωση της κατανάλωσης;
Εεεε;

Διότι τώρα… που οι αυξήσεις στις τιμές των βιομηχανοποιημένων έσπρωξαν τον μπαρουτοκαπνισμένο κοσμάκη στα στριφτά… οι φωστήρες μας σκέφτηκαν, «ε, τότε να τους τα παίρνουμε –εξίσου –και απ’ εκεί».
Αν όμως το κόψουμε… από πού θα μας τα παίρνουν;


Πως είπατε; Από τις μειώσεις στα έξοδα για την υγεία;


Άφτω αλλόνα.


Ε, τότε… τι κινήσεις κάνουν… πέραν από το κυνήγι του χρήστη-καπνιστή και το άπλωμα της χερούκλας του στις τσέπες μας … για να πετύχουν αυτές τις μειώσεις (αυξήσεις) στα συγκεκριμένα έξοδα (έσοδα);
Εεεεεε;


Θα μπορούσαν ας πούμε να στραφούν προς τις καπνοβιομηχανίες.

Με ποια στόχευση;

Δείτε για παράδειγμα • το σχετικό εδάφιο σε αυτό το άρθρο της Wikipedia που κάνει αναφορά στο ρόλο των σακχάρων κατά την επεξεργασία του καπνού και στη σχέση τους με τις διάφορες ασθένειες. Δείτε επίσης αυτό τον κατάλογο • με τα προσθετικά που βρίσκει κανείς σε όλα τα είδη καπνού (βιομηχανοποιημένα, στριφτά, πούρα, πίπα, κλπ).


Πως είπατε;


Νομικά κωλύματα; Ελεύθερη Αγοράαααα;


Άφτω τρίτο… τζιαι βάλε τζιαι μια πινιάν ουίσκι ρε!


Πως… πως;


Να καλλιεργούμε δικό μας καπνό, πιο καθαρό;


Φέρτε μου ένα πούρο!


Το Κράτος… όχι μόνο δεν στρέφεται –για χάρη της υγείας μας –προς τις καπνοβιομηχανίες αλλά ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ συντηρεί μια κατάσταση που τις εξυπηρετεί και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη μια τέτοια κίνηση.


Πρώτον, δια να καλλιεργείς καπνό πρέπει να έχεις ειδική άδεια… με πρόσχημα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που μπαίνει και στα αλκοολούχα και τα προϊόντα ενέργειας.


Δείτε συγκεκριμένα • εδώ, ξεκινώντας από εκεί που λέει «5.1.3.1.3. Καπνικά προϊόντα».
Προσέξτε, δεν αφορά μόνο την εμπορία εισαγόμενων ή βιομηχανοποιημένων καπνικών προϊόντων αλλά και την καλλιέργεια, εμπορία και αποθήκευση εγχώριου καπνού. Κατανοητό;


Δεύτερο, είναι • τέτοιες οι προϋποθέσεις της εν λόγω άδειας που αναγκάζουν τον καλλιεργητή να ενημερώνει το Κράτος ακόμη και για την όποια καταστροφή ή απώλεια καπνού… και του επιτρέπει την εμπορία του –προς αδειούχο καπνέμπορο –ΜΟΝΟ αφότου το προϊόν έχει ζυγιστεί και έχει υπολογιστεί ο ανάλογος φόρος.


Σκεφτείτε τον καλλιεργητή να παίρνει λίγο από τον απλωμένο στον ήλιο καπνό για να τυλίξει και …ΤΣΟΥΠ… να πετάγεται μπροστά του ο Τελώνης λέγοντας του: «Πλήρωσες βρε; Δεν πλήρωσες! Πήρες άδεια από το Λειτουργό; Δεν πήρες!»


Και να του σβήνει το τσιγάρο.


Εκαταλάβατε ωρέ πρόβατα;


Το Κράτος δεν ενδιαφέρεται για την υγεία σας.


Το Κράτος και οι Πολιτικάντηδες μας ενδιαφέρονται για τη συλλογή φόρων με τους οποίους:
1) Πληρώνουν τους δανειστές τους.
2) Εξαγοράζουν τη πολιτική τους επιβίωση.


Κάντονεεεε Σταύρρροοο Κάντοοονεεεεεεεεε…

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger the Idiot Mouflon said...

Για το ίδιο κείμενο με εναλλακτική μουσική υπόκρουση (Μάλαμας, Βαμβακάρης) ΕΔΩ

6/3/12 08:37  
Anonymous Pin said...

Prosexws... forologisi tou nargile.

21/3/12 18:32  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Κάντονε Σταύροοοο Κάντοοοονεεεεε

21/3/12 20:02  

Post a Comment

<< Home