Wednesday, October 19, 2011

Ρίχτε ρε κάτω τις τιμές!

Τούτη η τάση για αύξηση του κέρδους … με μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μείωσης μισθών και ταυτόχρονη αύξηση του κέρδους ανά μονάδα… δείχνει το πόσο λίγο καταλαβαίνουν τον καπιταλισμό οι ίδιοι οι "οπαδοί" του... και δεν είναι αυτό αναφορά μόνο σε όσους κεφαλαιοκράτες συνειδητά πράττουν έτσι αλλά σε νέους επιχειρηματίες και νέους "σπουδασμένους" που τους χειροκροτούν… και κυρίως σε εμάς τους καταναλωτές που επιμένουμε να επιβραβεύουμε αυτή την αλητεία.

Παραπονιούνται π.χ. κάποια νυχτερινά μαγαζιά για τη μείωση της κίνησης (όχι αυτής που προέκυψε από τον αντικαπνιστικό αλλά αυτής που προέκυψε από το φόβο της Κρίσης). Μετά… μειώνουν προσωπικό και μισθούς (επομένως πέφτει η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν)και αυξάνουν τις τιμές για να καλύψουν τις απώλειες.

Καταλαβαίνω ότι είναι στην ουσία μεταπούληδες αλκοολούχων αλλά και μουσικής που φοβούνται να πιέσουν με τον Α ή Β τρόπο τους προμηθευτές… αν και είδα Παλιόλυκους της Αγοράς να πετάνε έξω απ’ το μαγαζί μπίρες-πρώτα ονόματα που θεωρούνται ιερές αγελάδες της Νήσου των Αγίων…. και να κάνουν υπομονή μέχρι ο προμηθευτής να έρθει πίσω γονατιστός και να συμφωνεί με τους όρους τους …

Καταλαβαίνω ότι νοικιάζουν χώρους σε τιμές εξωφρενικές… αν και σήμερα… εν έτος Κυρίου 2011… ΔΕΝ υπάρχει ο γεωγραφικός συγκεντρωτισμός που υπήρχε π.χ. τον τζιαιρό της «Αμάντας»…

ΔΕΝ καταλαβαίνω όμως πως γίνεται να θέλουν να έχουν τέτοιου μεγέθους κέρδος –ωσάν να είναι μεγαλομέτοχοι ή executives τράπεζας ή πολυεθνικής –και εμείς να τους ανεχόμαστε.



Morons!

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger the Idiot Mouflon said...

Αφορμή μια ΦΦΣ, ΕΔΩ

ΦΦΣ= Φαντασιόπληκτων Φιλοσοφική Συζήτηση.

19/10/11 17:11  
Anonymous Λεμέσια said...

Καλησπέρα Αγρινέ

(Το στοιχείο μου οι ΦΦΣ.)

Παρόμοια ερωτήματα απασχολούν και μένα εδώ και χρόνια, αλλά σε διαβεβαιώ και πάρα πολύ άλλο κόσμο. Ελπίζω να βγει κάποια άκρη μέσα από την αναζήτηση/διάλογο/επι-κοινωνία, προτού να είναι αργά για όλους μας, ΦΦΣ και μη...

Έχουμε εισέλθει εμφανέστατα πλέον, σε ρεύμα αλλαγής/γενικής περισυλλογής-σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο-κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη στο μετάβαση αυτής της κρίσιμης εποχής.

19/10/11 21:46  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Πέραν από τη συζήτηση.... εδώ και δεκαετίες έκανα τις επιλογές μου στο θέμα "έξοδος".

Βέβαια... το αρχικό λάθος είναι που ταυτίζουμε τη διασκέδαση με τα μαγαζιά... αλλά τουλάχιστον αυτά που επιμένουν να μας πιάνουν τον κωλ... αγρίως... τα απορρίπτω χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Πέραν αυτού του παραδείγματος όμως.. έχουμε και άλλα. Δες π.χ. πως Μεγάλοι Ντιβέλοπερς και Τράπεζες κάνουν ότι μπορούν για να μην πέσουν άλλο οι τιμές των ακινήτων, π.χ. διαμερισμάτων... παρά το ότι μένουν για καιρό απούλητα. Ή... π.χ. αυτούς που εισάγουν / παράγουν μπογιές... που ενώ πέφτουν οι πωλήσεις στο κύριο τους προϊόν... αυτοί επιλέγουν να ανεβάσουν την τιμή του και προσφέρουν σαν εναλλακτική επιλογή χαμηλότερης ποιότητας προϊόν με πιο κάτω τιμή (αλλά ίδια περίπου περιθώρια κέρδους) για να "τσακώσουν" όποιο δεν μπορεί να αγοράσει το "καλό" τους.

Είναι και η δικιά μας ΑΗΚ που θέλει να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα. Ε.. να χαμηλώσουμε εντελώς τα επίπεδα κατανάλωσης ... να δούμε τι θα κάνουν.

Να σου θυμίσω: http://hlithioagrino.blogspot.com/2009/09/this-is-not-ad-post.html

20/10/11 15:38  

Post a Comment

<< Home