Friday, March 30, 2012

The woods are of the priest’s wife.

Μετά το θέμα που προέκυψε λόγω της • μη ψήφισης του προϋπολογισμού για το Ίδρυμα (ένα είναι το Ίδρυμα, το ραδιοφωνικό Κύπρου), ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα. 


Ανάμεσα σε αυτά… και η ανάρτηση του Νέου Ελληνοκύπριου με τίτλο
• "ΡΙΚ: Η επιτυχία, το βάθος και η αντικειμενικότητά του, το βάζουν στο στόχαστρο της πλουτοκρατίας", στην οποία αναδημοσιεύει παλαιότερο άρθρο του (προ 3 εβδομάδων, δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ) για το Ίδρυμα.


Δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται το κάθε Ίδρυμα… και αναμενόμενη η στάση εξαιτίας της πρώιμης προεκλογικής ατμόσφαιρας.
Δεν είναι εξάλλου καινούριο φαινόμενο οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να “τιθασεύσουν” το Ίδρυμα, ειδικά μετά την αποχώρηση ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση.


Όταν όμως οι άνθρωποι “της Αριστεράς και της Προόδου” ζωγραφίζουν μια τόσο «μονόχρωμη» εικόνα ΥΠΕΡ του ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ εκπροσώπου της συντήρησης … χμμμ περίμενε… της οπισθοδρόμησης στη Κυπριακή Κοινωνία… τότε εγώ αναρωτιέμαι τι απομένει να διαβάσουν τα ταλαίπωρα ματάκια μας.

Μπορεί κάποια πράγματα στο ΡΙΚ όντως να ενοχλούν… τόσο τους εθνικιστικούς κύκλους … όσο και τους ομόκεντρους ΜΜ–Εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα… αλλά άμα φτάνουμε να προβάλλουμε τα ακόλουθα ως “πρότυπα εκπομπών“… τότε το “βάθος” στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος της συγκεκριμένης ανάρτησης εμένα μου μοιάζει με σκατόλακκο. 


Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα με τις θέσεις και τους σχολιασμούς του Νέου (και τους δικούς μου) αλλά σας παρακαλώ να μεταβείτε στο συγκεκριμένο χώρο και να διαβάσετε ολάκερη την ανάρτηση (σύνδεσμος άνωθεν):

“…Κύπρος ένα ταξίδι» και «Κυπρίων νόστος»…”
Η σοσιαλ-εθνικιστική εκδοχή του φολκλόρ με πινελιές «εποχής εναλλάξ».
Η μυρωδιά δεκαετίας 80 –με το που ανάβει η οθόνη –μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις.     

“…το «Αμύνεσθαι περί Πάτρις»…”
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ! 

“…και τα νεανικά «Reload», «The cinema show» και «Airplay charts»…”
Τίγκα στη ποιότητα και την αντίσταση απέναντι στις “…τηλεθεάσεις και τα εύκολα νούμερα…”

«Πατάτες αντιταχτές», η αποθέωση των κλισέ και του σεξισμού. 

“…Η σαββατιάτικη μουσική πανδαισία από τη παραγωγή «Σάββατο κι απόβραδο»…”
Μια –ακόμη –κακή απομίμηση των εξ Ελλάδος αντίστοιχων προγραμμάτων, η αποθέωση της μετριότητας και η απόδειξη της πολιτιστικής ηττοπάθειας του Κυπραίου που πάντοτε θέλει να είναι κάτι που δεν μπορεί. 



“…«Βήματα στην Άμμο» και «Στην άκρη του Παράδεισου», που περιγράφουν με αριστοτεχνικό τρόπο τη Κύπρο των περασμένων δεκαετιών…”
Διότι είναι πασίγνωστο πως οι πρόγονοι μας φορούσαν το παραδοσιακό γιλέκο ακόμα και το δεκαπενταύγουστο. Είχαν δε όλα τα χωριά ένα «καλαμαρά» δάσκαλο και η κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν οι αλλαξοκωλιές και οι αγριοφωνάρες. Όπως και σήμερα.
Το μόνο που άλλαξε από τον καιρό του κυπριακού σκετς –προς το καλύτερο –είναι τα στοιχεία της φωτογραφίας… και νομίσαμε πως έτσι γίναμε κάτι ανάλογο με τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.  



“…«Εγώ κι εσύ» που σατιρίζει επιτυχημένα…” το μαύρο μας το χάλι. Ακόμα μια σειρά “κόπια” από Ελλάδα (και αλλού) που αποδεικνύει την ανικανότητα μας να ξεφύγουμε από τη μετριότητα. Ακόμη και ηθοποιούς με ταλέντο να έχεις, μια κακογραμμένη απομίμηση δεν μπορεί παρά να τους παρασύρει και αυτούς στο …πηγάδι. 



“…Η πλέον έγκυρη πολιτική και ειδησεογραφική ενημέρωση
Στην εμπροσθοφυλακή του ημικρατικού ιδρύματος, βρίσκονται χωρίς αμφιβολία οι εκπομπές «Πρώτη ενημέρωση» και «Από μέρα σε Μέρα»…”

ΚΑΙ

“…Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστούμε πως οι ενημερωτικές και πολιτικές εκπομπές του ΡΙΚ αποτελούν την πλέον έγκυρη πηγή πληροφόρησης, μακριά συνήθως από τις υπερβολές και την υποκειμενικότητα των ιδιωτικών μέσων…”

Χωρίς αμφιβολία; Ναι.
Πότε όμως; Όταν έχουμε τον “ανεπίσημο” εκπρόσωπο της συντηρητικής και απορριπτικής μερίδας του ΑΚΕΛ ή όταν έχουμε τον – • τεκμηριωμένα απληροφόρητο –καθαρόαιμο εκπρόσωπο των αντιομοσπονδιακών;

Μήπως τότε που σεκόνταραν τις υστερίες των γιαλαντζί αγανακτισμένων; 

Μήπως κάθε φορά που • βεβηλώνουν τις ψυχές μας; 

Μάλλον θα είναι κάθε φορά που –μετά από την παραμικρή κίνηση στο Κυπριακό –παρελαύνουν οι μοιρολογίστρες της πολιτικής μας μιζέριας μαζί με τους “έγκυρες πηγές” νεκροθάφτες–ανταποκριτές.

***




Ναι, υπάρχουν κάποια καλά στοιχεία στο ΡΙΚ. Το να φτάνεις όμως στο σημείο να το εκθειάζεις διότι «αγκρίστηκε» μαζί του η αντιπολίτευση … μόνο με μια λέξη μπορώ να το χαρακτηρίσω: ΑΥΤΟΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ.

Τα πράγματα είναι απλά. Το ΑΚΕΛ λέει «είμαστε κυβέρνηση, θα μας στηρίξετε ειδεμή…». Η αντιπολίτευση λέει, «εν εκαταλάβατε καλά, η διακυβέρνηση τους είναι μια παρένθεση τζιαι η δουλειά σας ήταν και θα είναι να στηρίζετε το ορίτζιναλ κατεστημένο της Νήσου, δηλαδή εμάς».

Το θέμα προσφέρεται για εκατέρωθεν λαϊκισμό και επειδή ξεκίνησε από καιρό η προεκλογική… θα πρέπει να υποστούμε καραγκιοζιλίκια όπως την εκβιαστική συμπεριφορά του Νικολάκη «εννά γίνει ο,τι θέλω εγώ» Παπαδόπουλου από τη μια και τις «εν της παπαθκιάς τα ξύλα» διαμαρτυρίες του ΑΚΕΛ για το Ραδιοφωνικό –φάρο της αμεροληψίας – Ίδρυμα Κύπρου.

Η μη καταβολή της –ψηλής για τους παλιούς μόνιμους, μέτριας ως χαμηλής για τους νέους και τους συνεργάτες –μισθοδοσίας είναι βέβαια ξεκάθαρος εκβιασμός, θα πρέπει όμως εκείνοι που τον καταγγέλλουν να θυμηθούν και τις δικές τους –ανάλογες –• συμπεριφορές.

Η αντίδραση των εργαζομένων στο ΡΙΚ πάντως είχε και ένα θετικό. Ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Schalke και Bilbao μεταδόθηκε χωρίς σχολιασμό… Σκέτη απόλαυση!

ΥΓ: Σκουζάτε μου τον βιασμό της Αγγλικής στο τίτλο,
συμπαραστέκομαι στον Πρόεδρο.

Labels: , ,

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Θεωρώ πως η απαίτηση για παραίτηση του ΔΣ υπερβαίνει τα όρια. Για τηλεόραση δεν έχω ιδία, αλλά χωρίς το Τρίτο δεν κάνω.
Παρ’ όλα ταύτα συμφωνώ μαζί σου πως η ανάρτηση του Νέου είναι τραγικά αφελής και δεν βοηθά ποσώς.

Μια είναι δυνατό να υπάρχει ακόμα το Αμύνεσθαι περί πάτρις και να το …εκθειάζει ένας αριστερός;

30/3/12 18:23  
Anonymous Anonymous said...

"ιδέα"

30/3/12 18:24  
Blogger Woofis said...

Όντως, ειδικά για το "Αμύνεσθαι περί πάτρις" ενόμισα αρχικά ότι εμιλούσεν ειρωνικά.

30/3/12 20:46  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Υποθέτω ότι ακολούθησες το σύνδεσμο και διάβασες ολλάκερο το άρθρο.

Ο ίδιος (δες την απάντηση του εκεί) ισχυρίζεται ότι:
"...Παιθκιά, η παρουσίαση εν μια παρουσίαση (Κυπριακές παραγωγές ΡΙΚ– στο επίκεντρο ο άνθρωπος), στυλ δημοσιογραφικής. Δεν εκθείασα αυτά που δεν μου αρέσουν, απλά τα ανάφερα με μια συνδετική γαρνιτούρα..."


ΚΑΙ

"...Γιατί αγρινέ δεν σημειώνεις στην ανάρτησή σου τις ξεκάθαρες αναφορές σ'αυτές τις 4 εκμομπές και στήννεις μιαν ολόκληρη υπόθεση σε πράγματα που δε γράφω(όπως φυσικα και ο Στροβολιώτης)..."

Για το συγκεκριμένο, ο ίδιος στο άρθρο έγραφε:
"...Σημαντικές επίσης ενημερωτικές παρεμβάσεις στα θέματα γενικού ενδιαφέροντος και της καταγραφής του κοινωνικού γίγνεσθαι του νησιού, γίνονται από τις κυπριακές παραγωγές «Η Κύπρος κοντά σας», η «κλασική» πια «Ύπαιθρος», το «Αμύνεσθαι περί Πάτρις», το «Έδοξε τη βουλή και τω δήμω», η εκπομπή λόγου «Επί δύο» και το νεανικό «Είμαστε εδώ». Πληθώρα παραγωγών, χωρίς και πάλι αντίπαλο..."

(Η υπογράμμιση με έντονη γραμματοσειρά δική μου)

30/3/12 20:54  
Blogger the Idiot Mouflon said...

λλλλλ ολάκερο

30/3/12 20:54  
Blogger Disdaimona said...

Καλα εν να χρεωσουμεν τον Νεο για εθνικισμο τωρα; Ετο προκειται για "δημοσιογραφικό ατοπημα" βασικα εν επρεπε καν να αναφερει τον Αμυνεσθαι τζαι τιποτε αλλο.

Απο εκει και περα το θέμα ΡΙΚ εν μια μεγαλη ιστορία...θα αξιζε η μαρτυρία των ίδιων των εργαζομένων,που πολλοι είναι και δημιουργοί, εν πτυχιουχοι π.χ σκηνοθετες, εχουν καμει άλλες δουλειες πολλα αξιόλογες κλπ.

Εν νομιζω πως οι εργαζομενοι εχουν προβλημα με το Δ.Σ του ΡΙΚ.

Ο ΄Θεμης εν τίποτε αριστερός;! Για ο Καρεκλάς;!

Επισης, αν θελεις να υπερασπιστεις το ΡΙΚ φτανει μονο να καμεις ενα γκαλοπ στην ιδιωτική τηλεοραση!

Ρωτα ενα εργαζομενο μες τον ΑΝΤ ή το Μεγκα ή το σίγμα.

Επειδη στες συνεντευξεις γλυφουν τα καναλια τους; Ε θελουν ενα μεροκαματο να ζησουν γι αυτο!

Απλα αν θελεις να υποστηριξεις το ΡΙΚ ίσως να επρεπε να εστιασεις σε αλλα θέματα τζαι όι στες σειρες προγραμματων απλα!

Το ότι προκειται για "πολιτικό πραξικόπημα" της δεξιάς εν να πουμεν τιποτε;

1/4/12 12:32  
Blogger Disdaimona said...

Εννοω πως οι εργαζόμενοι εννε με τον Μωυσεως που τα έχουν. Ρωτα τους όμως για τον Θεμη τζαι τον Καρεκλά..

1/4/12 12:33  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Είσαι και προσεκτική αναγνώστρια...

"...βασικα εν επρεπε καν να αναφερει τον Αμυνεσθαι τζαι τιποτε αλλο..."

Δηλαδή με τούτα συμφωνείς:

"...το βάθος και η αντικειμενικότητά του..."

"... επενδύει στη ποιότητα και τη τεκμηρίωση..."

"...Στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο και με αντικείμενό τους τον τόπο και τον άνθρωπο της Κύπρου, οι εκπομπές «Κύπρος ένα ταξίδι» και «Κυπρίων νόστος»..."

"...Σημαντικές επίσης ενημερωτικές παρεμβάσεις στα θέματα γενικού ενδιαφέροντος και της καταγραφής του κοινωνικού γίγνεσθαι του νησιού, γίνονται από τις κυπριακές παραγωγές «Η Κύπρος κοντά σας», η «κλασική» πια «Ύπαιθρος», το «Αμύνεσθαι περί Πάτρις», το «Έδοξε τη βουλή και τω δήμω», η εκπομπή λόγου «Επί δύο» και το νεανικό «Είμαστε εδώ»..."

(Αν το "σημαντικές παρεμβάσεις" το ερμηνεύσουμε ως "πλύση εγκεφάλου" τότε συμφωνώ κι' εγώ.)

"...ενώ δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στο παιδικό πρόγραμμα «Στη χώρα του γιατί», στα μαγκαζίνο «Καλή σας μέρα» και «Κάτι μαγειρεύεται», καθώς και τα νεανικά «Reload», «The cinema show» και «Airplay charts» που καλύπτουν επάξια το χώρο της pop σκηνής..."

(Δε λέω, συμπαθεστάτη η νεανίς παρουσιάστρια του Reload αλλά να σκεφτούμαστε τζιαι λλίο με το πάνω κεφάλι. Τζείνο το "επάξια" σηκώνει ειρωνικό χάχανο με βήχα μαζί.)

"...Η σαββατιάτικη μουσική πανδαισία από τη παραγωγή «Σάββατο κι απόβραδο» που μας καθηλώνει με την αρτιότητα, το καλλιτεχνικό της βάθος..."

"...Η πλέον έγκυρη πολιτική και ειδησεογραφική ενημέρωση..."

Εβαρέθηκα.... δεν χρειάζεται να βάλω τα υπόλοιπα.
Βασικά ... όσοι ασπάζονται τούτες τες θέσεις ...για μένα ...αξίζει τους να ζήσουν και να πεθάνουν δαμέ. Τίποτε άλλο.

***

"...Το ότι προκειται για "πολιτικό πραξικόπημα" της δεξιάς εν να πουμεν τιποτε;"

Είναι ξεκάθαρος εκβιασμός του Νικολάκη κλπ.

Αλλά να σου θυμίσω ορισμένες φράσεις από τους επικήδειους λόγους των Καννάουρου και Γαλανού που ειπώθηκαν με τρεμάμενες φωνές:

"Σε απογοητεύσαμε Μιχάλη".

"Δεν σταθήκαμε δίπλα σου όπως έπρεπε Μιχάλη".

Τζιαι τούτα σε μια κηδεία εξαιτίας των παρεμβάσεων των ΓιουΝοουΧου που ζητούσαν την απομάκρυνση του από την μεσημβρινή ζώνη του ραδιοφώνου (για το κοινοβουλςυτικό ρεπορτάζ)... επειδή απλά ΕΚΑΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.

Ίδιες συμπεριφορές, ίδιες μαύρες ψυχές.

1/4/12 13:44  
Anonymous Antonis said...

Και μόνο για τον τίτλο της ανάρτησης σου, όλα τα λεφτά!!!

1/4/12 22:33  

Post a Comment

<< Home